Nefrectomia robotică

Nefrectomia robotică

Nefrectomia robotică pentru tratamentul cancerului renal

Rinichii reprezintă două organe de mărimea unui pumn, localizate de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Funcția rinichilor este de a produce urină, care este apoi acumulată în vezica urinară și ulterior eliminată din corp. Producând urină, rinichii ajută la eliminarea toxinelor și a excesului de lichide din organism, pentru menținerea unui echilibru de sodiu, potasiu și aciditate.

În fiecare an, 54.000 de pacienți sunt diagnosticați cu cancer de rinichi în Statele Unite ale Americii și 13.000 dintre aceștia își pierd viața din cauza acestei afecțiuni.1 În general, cancerul de rinichi este mai des întâlnit în rândul bărbaților și de regulă este diagnosticat între vârstele de 50 și 70 de ani. Cel mai frecvent tip de cancer al rinichiului este carcinomul celular renal.

Din fericire, dacă este diagnosticat în fază incipientă și tratat, cancerul de rinichi este vindecabil. Depistat precoce, rata de supraviețuire pentru cancerul renal este cuprinsă între 79% și 100%.2

Tratamentul cancerului renal

Cancerul renal este relativ rezistent la tratamente non-invazive cum ar fi radioterapia și chimioterapia.3 În consecință, standardul de aur pentru tratamentul cancerului renal localizat este cel chirurgical3 – nefrectomia.

Nefrectomia este de regulă efectuată printr-o abordare deschisă, ce presupune o incizie abdominală de mari dimensiuni. O altă abordare, laparoscopia convențională, este mai puțin invazivă dar nu oferă medicului același grad de precizie, vizualizare și control pe care îl oferă chirurgia deschisă.

Chirurgia daVinci pentru cancerul renal întrebuințează cele mai bune tehnici provenite din chirurgia deschisă și le adaptează abordării minim-invazive, asistate de robot.

Precizia, gradul sporit de vizualizare și controlul pe care le pune la dispoziție sistemul daVinci îi permit chirurgului să ofere pacienților un tratament precis, minim-invaziv pentru cancerul de rinichi. De asemenea, sistemul de chirurgie robotică oferă chirurgului posibilitatea de a îndepărta doar tumora și a salva rinichiul, în cazurile în care este acets lucru este recomandat. Păstrarea rinichiului poate ulterior contribui la prevenirea apariției altor boli de rinichi și poate scădea probabilitatea de a avea nevoie de dializă.

*În anumite cazuri, chirurgul poate fi nevoit să îndepărteze întregul rinichi, iar în acest caz una dintre incizii trebuie puțin mărită pentru extragerea rinichiului.

Chirurgia daVinci pentru cancerul renal: o abordare mai puțin invazivă

Dacă ați fost diagnosticat cu cancer renal, puteți fi un candidat pentru o abordare foarte eficientă, minim-invazivă – chirurgia daVinci.

Chirurgia daVinci utilizează tehnologia de ultimă oră pentru a-l ajuta pe chirurg să opereze cu mai multă precizie și siguranță sporită comparativ cu chirurgia clasică. Chirurgia robotică oferă numeroase beneficii în comparație cu chirurgia deschisă, printre care:

  • durere postoperatorie diminuată4
  • sângerare redusă5
  • risc scăzut de infecție6
  • cicatrici de dimensiuni mai mici
  • durata de spitalizare redusă și recuperarea rapidă6
  • posibilitatea de a salva parțial rinichiul, în cazurile în care este recomandat7
  • rezultate clinice superioare, în multe dintre cazuri6

Ca și în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, aceste beneficii nu pot fi garantate, ele depinzând de cazul particular al fiecărui pacient.

Sistemul chirurgical daVinci

Sistemul chirurgical daVinci este proiectat pentru a le asigura chirurgilor tehnologii de ultimă oră precum o imagine tridimensională mărită. Medicul controlează sistemul daVinci, care transformă mișcările mâinilor sale în mișcările mult mai fine și mai precise ale unor microinstrumente introduse în corpul pacientului prin intermediul unor mici incizii. Deși este numit „robot”, sistemul daVinci nu acționează independent, operația fiind realizată integral de doctor.

Tehnologia daVinci îi permite însă chirurgului să realizeze intervenții chirurgicale complexe prin orificii foarte mici. În consecință, pacientul își va putea relua mult mai repede activitățile curente, comparativ cu o intervenție chirurgicală clasică, deschisă.

Medicul dumneavoastră este unul dintre chirurgii care oferă tratamente chirurgicale inovatoare și dețin competențe în domeniul chirurgiei daVinci. Chirurgia daVinci reprezintă un nou standard în tratamentul cancerului renal.

Referințe:

1”Cancer Facts & Figures 2008,” American Cancer Society, www.cancer.org, http://www. cancer.org/downloads/STT/2008CAFFfinalsecured.pdf.
2“Kidney Cancer,” American Urological Association Foundation, www.urologyhealth.org, http://www.urologyhealth.org/adult/index.cfm?cat=04&topic=124.
3Lane BR, Novick AC. Nephron-sparing surgery. BJU Int. 2007 May;99(5Pt B):1245-50. 4Ramaswamy, Sundaram P. Laparoscopic live-donor nephrectomy. University Hospital, Liverpool, UK, and Indiana University Hospital, Indianapolis, USA. January 2006. British journal of urology, volume 97, issue 6, June 2006, pages 1154-1160.
5Nazemi T., Galich, et al. Radical nephrectomy performed by open, laparoscopy with or without hand-assistance or robotic methods. Int. braz j urol. vol.32 no.1 Rio de Janeiro Jan./Feb. 2006.
6Renoult, Hubert, et al. Robotassisted laparoscopic and open live-donor nephrectomy. Nephrology Dialysis Transplantation 2006 21(2):472-477.
7Bhayani, S.B., Das N. Robotic-assisted laparoscopic partial nephrectomy for suspected renal cell carcinoma. BMC Surgery 2008, 8:16doi:10.1186/1471-2482-8-16

Nu există comentarii

Scrie un comentariu

BACKED BY THE BEST

OUR GREAT SPONSORS

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.
TE INVITĂM SĂ NE CONTACTEZI

DATE DE CONTACT

Pentru informații suplimentare, pentru a obține o a doua opinie medicală de la medicii noștri sau pentru programarea consultațiilor și intervențiilor de chirurgie robotică, ne puteți contacta telefonic la Call Center 0268.300.300 sau ne puteți lăsa un mesaj folosind formularul de mai jos:

Adresă:

SPITALUL SF. CONSTANTIN
(Teo Health S.A.)

J08/419/2010
CUI: 26769017
Str. Iuliu Maniu nr.49
Brașov - România

Telefon:

CALL-CENTER: +4 0268.300 300
Fax: +4 0268.300 329

Program:

Programul de lucru al Spitalului Sf. Constantin:
Luni - Vineri
 | 07:00 - 20:00
Sâmbătă | 09:00 - 13:00 (externări)
Duminică| 12:00 - 16:00 (internări)

Program Call Center:
Luni - Vineri |
07:00 - 20:00
ARE YOU READY?

GET 907 THEME NOW